Hizmetlerimiz

Tablo ve Şekillerin Düzenlenmesi

Tez Düzenleme

Tablo ve Şekillerin Düzenlenmesi

Tablo ve şekil düzenleme tezinizin anlaşılırlığını artırmaktadır. Tez yazarken bilgilerin düzenli ve anlaşılır bir şekilde sunulmasında tablolar ve şekiller önemli görsel araçlardır. Tezlerde kullanılan tablo, çizelge, şekil, harita, grafik vb. düzeni tez yönergelerine uygun ve akademik standartlarla tutarlı olmalıdır. Tez içerisinde yer alan görsellerin yerleşimi ve  düzeni, enstitü tarafından kabul edilecek bir tez düzenleme işlemi için önemlidir. Tablo ve şekillerin numaralandırılması, başlıklarının doğru yazılması, içeriklerinin düzenli olarak sunulması, tablolar ile metin arasındaki boşlukların doğru ayarlanması gibi unsurlar tezde yer alan bilgilerin açık ve anlaşılır bir şekilde sunulmasına yardımcı olur.

Tablo ve şekillerin düzenli kullanımı tezinizin profesyonel görünümünü ve okunabilirliğini artırır. Tabloların tez yazım kurallarına göre düzenlenmesi hem akademik standartların korunması hem de bilgilerin okuyucu tarafından doğru anlaşılmasını kolaylaştırmak açısından kritik öneme sahiptir. Tezinizde tablolar hazırlanırken dikkat edilmesi gereken başlıca noktalar aşağıda verilmiştir.

Tabloların ve şekillerin numaralandırılması

Tablolar tez boyunca mantıksal bir sırayla numaralandırılmalı ve bu numaralar tablo başlıklarında açıkça belirtilmelidir. Tipik olarak aşağıdaki adımlar izlenir:

Tez metni boyunca ardışık numaralandırma: Tablo ve şekiller tezin başından sonuna kadar sıralı olarak numaralandırılır. Örneğin her bölüm için ayrı bir numaralandırma kullanabilirsiniz, örneğin “Tablo 1.1”, “Tablo 1.2”. Her tablo kendi bölümünde artan sırada listelenir.

Başlık ve numarası: Tablo ve şekil numarası, tablo başlığının bir parçası olarak tablo başlığından hemen önce görünür. Numaralandırma ve başlık, tabloya başvurulmasını kolaylaştırır.

Tablo ve şekillerin tutarlı ve net bir şekilde numaralandırılması, tez boyunca tablo referanslarının düzenlenmesine olanak tanıyarak okuyucunun tabloyu kolayca bulmasına olanak tanır.

Tablo ve şekil isimlerini yazmak

Tablo başlıkları, tabloyu tanımlayan ve içeriğini özetleyen açıklamalar içermelidir. Başlık yazmanın genel kuralları şunlardır:

Başlığın konumu: Tablo ve çizelgelerde genellikle başlık üstte bulunur. Resim, harita, grafik, şekil vb. görsellerde başlık genellikle altta verilir.

Başlık formatı: Tez yazım kuralları gereği tablo ve şekil başlığı genellikle kalın harflerle yazılır ve tablo-şekil numarası başlıkta yer alır.

Başlık uzunluğu: Başlıklar kısa olmalı ancak tablonun içeriğini doğru şekilde yansıtmalıdır. Başlıklar 1-2 satırı geçmemelidir.

Tablo ve şekil içeriğini düzenleme

Tabloların ve şekillerin içeriği açık ve düzenli bir şekilde sunulmalıdır. İçeriklerini biçimlendirirken aşağıdaki kurallara uyulmalıdır:

Yazı tipi ve boyutu: Tablo ve çizelge içindeki metin tez genelinde kullanılan yazı tipinde olmalıdır. Yazı tipi tablonun tamamında aynı olmalıdır. Yazı boyutu genellikle tablonun görünümü ve içeriğin sığdırılması amacıyla küçük puntolarda ayarlanabilmektedir (örneğin, 8 punto).

Hücre içinde hizalama: Sayısal veriler genellikle hücre içinde ortalanır. Metin verileri sola hizalanır. Bu tablonun okunabilirliğini artırır.

Tablo kenarları: Tez yazma kılavuzları genellikle tablo alanlarıyla ilgili net talimatlar sağlar. Çoğu durumda yalnızca üst, alt ve başlık çubuğu görünür olmalıdır. Özellikle APA kuralları dikkate alındığında dikey çizgilerden kaçınmak tercih edilir.

Tabloların sayfa düzenine sığdırılması: Tablo sayfa düzenine uygun olarak tasarlanmalı ve genişliği sayfa genişliğini aşmamalıdır. Gerektiğinde geniş tablolar yatay olarak konumlandırılabilir veya sütunlar daraltılabilir.

Önceki ve sonraki boşluklar

Tablo ve şekiller ile önceki ve sonraki metin arasında bir miktar boşluk bırakmak, belgedeki görsel düzeni artırır. Bu boşluklar tablonun diğer metinlerle karışmasını engeller ve ön plana çıkmasını sağlar. Tez yazım kılavuzunda belirtilen standartlara göre tablolardan önce ve sonra genellikle 12 ila 18 punto boşluk bırakılması tavsiye edilir.

Tablo ve şekillere atıf yapılması

Tezde kullanılan tüm tablo ve şekillere metin içerisinde kaynak gösterilerek açıklanmalıdır. Tablolar doğrudan metinle ilgili olmalı ve yalnızca dekoratif amaçlara hizmet etmemelidir. Alıntı yaparken aşağıdaki kurallara uyulmalıdır:

Tablo ve şekil numarasına göre atıf yapma: Metin içinde bir tabloya atıfta bulunurken tablo-şekil numarasını belirtmeniz gerekir. Örneğin, “Tablo 2.1’de görüldüğü üzere…” veya “Şekil 3.4 personel eğitim düzeylerini özetlemektedir.”

Tablo ve şekillerin özetlenmesi: Metinde yapılan atıflar, tablo ve şekillerdeki  verilerin ana fikrini veya önemli bulgularını kısaca belirtmelidir. Okuyucunun nelere dikkat etmesi gerektiği vurgulanmalıdır.

Tablo ve şekiller listesinin oluşturulması

Tezde kullanılan tüm tablo ve şekillerin tez yazım kurallarına uygun olarak listelenmesi gerekmektedir. Bu listeler genellikle içindekiler listesinden sonra görünür ve tablo numaralarını ve başlıklarını içerir. Tablo ve şekiller için ayrı ayrı listeler oluşturulur. Word ve benzeri yazılımlar. ile tablo ve şekil listeleri otomatik olarak oluşturulabilir. Bu listeler tezinizdeki tablo ve şekilleri hızlı bir şekilde bulmanızı sağlar ve tezinizi düzenli bir şekilde sunmanıza yardımcı olur.

Tablo ve Şekillerin Yerleşimi

Tablo ve şekiller metnin akışını bozmayacak ve okuyucuya anlamlı gelecek şekilde düzenlenmelidir. Tabloları yerleştirirken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun:

Tablo ve şekle ilk atıf yapılan yer: Tablo ve şekil genellikle metinde ilk kez atıf yapılan sayfanın hemen altına yerleştirilmelidir. Tablo ve şekiller çok büyükse bir sonraki sayfada görüntülenebilir.

Tablonun bölünmesi: Tablo bir sayfaya sığmıyorsa sayfanın ilk kısmında tablo başlığı yer alır, sonraki sayfada tablo başlığına “Devamı” yazısı eklenerek bölünebilir. Tabloların bölünmesi konusunda tez yazım kılavuzunda belirtilen kural dikkate alınır. Başlığın nasıl değişeceği veya tablonun bölünüp bölünmeyeceği bilgisini tez yazım kılavuzundan edinebilirsiniz.

İletişim

Sorularınız mı var?